Ik heb elektriciteit nodig

      Geen reacties op Ik heb elektriciteit nodig

Het kan voorkomen dat het licht uitvalt in een groot gebouw en niemand weet eigenlijk wat hij of zij moet doen. In deze blog leg ik uit hoe je dit makkelijk kunt oplossen en wat een generator precies inhoudt.

Wat is een generator?

Een generator is een motor die wordt opgewekt door elektriciteit. Ook wel bekend als een aggregaat. Veelal wordt een verbrandingsmotor gebruikt als aandrijfmotor. Aggregaten worden gebruikt op plaatsen waar bijna geen of onvoldoende elektrisch vermogen beschikbaar is. Je komt deze vaak tegen in ziekenhuis.

Hoe wek je stroom op?

Een generator zet de mechanische energie van een draaiend as om in een elektrische energie. Het omzetten gebeurt middels een elektrische geleider die door een magnetisch veld wordt gestuurd. Hierdoor ontstaat er een spanning van elektrische aard waardoor er bij een gesloten kring elektriciteit zal lopen.

Er zijn twee scenario’s hoe een generator te werk kan gaan.
Scenario 1 is dat als een geleider in de vorm van een spoel, beweegt in een magnetisch veld, er een spanning in de spoel wordt opgewekt.
Scenario 2 is dat als een geleider, in de vorm van een spoel, zich bevindt in een wisselend magnetisch veld, er spanning in de spoel wordt opgewekt.

Een generator vinden

Hoe kom je dan eigenlijk aan zo’n apparaat. Ze zijn te koop op internet. Er zijn verschillende soorten generatoren, zowel grote als kleine generatoren. Sommige generatoren werken op benzine en sommige op diesel.  Er zijn ook verschillende soorten merken zoals Caterpillar, Iveco, Perkins, Cummins en Atlas Copco.

Het hangt helemaal af van wat jij zoekt. Je kunt een dure generator aanschaffen of juist een goedkopen. Je kunt ook makkelijk bepalen hoeveel bedrijfsuren het apparaat heeft gehad.

Voor- en nadelen

Aan de diesel en benzine generator, die ik zojuist al had opgenoemd zitten zowel voor- als nadelen. De voordelen van een dieselgenerator is dat het gemakkelijk te verkrijgen is, minst brandbaar, dus minst gevaarlijk en het relatief goedkoop is. natuurlijk zitten hier ook nadelen aan verbonden. Dit zijn dat zowel het apparaat maar ongeveer 18-24 maanden meegaat, zwaar in gewicht is en je zal moeten opletten met vocht.

De benzine generator kent ook zijn voor- en nadelen. De voordelen van een benzine generator zijn dat hij makkelijk opstart, vrijwel onmiddellijk, een grote levensduur heeft ten op zichten van een gasgenerator. En hij is voordeliger bij korte periodes.
Ook de benzine generator kent zijn nadelen. Dit zijn: relatief duur, meer verbruik en licht ontvlambaar.

Maak dus voor jezelf een weloverwogen keuze en verdiep je goed in het onderwerp.