Helemaal klaar voor een (nieuwe) baan

Zoek je een baan of wil je graag een carrière switch doen? Dan zijn er een aantal stappen om te nemen. Deze zijn om op zoek te gaan naar wat nieuws, het opstellen van een goed CV en motivatiebrief en het verpletteren van een sollicitatiegesprek. Heb je bij deze stappen wat hulp nodig? Dan is deze blog perfect voor jou!

Ga op zoek

Stap 1 is natuurlijk om op zoek te gaan naar een (nieuwe) baan. Misschien heb je al iets op het oog, waardoor je graag wil switchen of misschien ben je niet meer tevreden met de huidige situatie, maar heb je geen idee waar je anders kan werken. Als je in de tweede categorie valt, kan het nog wel eens moeilijk zijn om te bedenken wat de volgende stap kan zijn. Een uitzendbureau zoals Binckwerk kan helpen met de vraag, ‘ik zoek werk’ en zal jou assisteren om een baan te vinden die bij je past. Handig is om wel een idee te hebben van welke branche jou aanspreekt en welk werk je absoluut niet wil doen. Zo worden de opties iets verminderd en wordt het zoeken makkelijker.

CV en motivatiebrief

Heb je een plek gevonden? Dan wordt het tijd om een CV en een motivatiebrief op te stellen. Deze laten jouw toekomstige werkgever precies zien wie jij bent en waar je voor staat. Het beste CV is duidelijk vormgegeven en is niet te lang. Het is beter om duidelijk te laten zien wat je hebt gedaan in het kort, dan pagina’s lang doorgaan over wat minder interessante dingen. Er kan een profielschets gemaakt worden, waaruit jouw sterke kanten goed vooruitkomen. Zo maak je jezelf aantrekkelijker voor de werkgever.

Een motivatiebrief laat zien waarom jij de beste fit bent voor de baan. Hierin is het belangrijk om een pakkende eerste zin te hebben. Zo wordt de lezer meteen erin getrokken en willen zij doorlezen. Verder hoor je duidelijk te schetsen waarom je perfect bent voor de baan waarop gesolliciteerd wordt. Verkoop jezelf!

Sollicitatiegesprek

En dan is het hopelijk tijd voor het sollicitatiegesprek! Tijdens een sollicitatiegesprek is het belangrijk om open en eerlijk te zijn. Probeer niet te liegen, omdat dit waarschijnlijk toch achterhaald wordt. Natuurlijk is beleefd zijn iets om te doen, maar misschien is niet onbeleefd zijn belangrijker. Denk bijvoorbeeld aan vorige werkgevers of collega’s. Als je bij nieuwe werkgever aankomt met slechte opmerkingen over vorige werkgevers, zullen ze minder snel gemotiveerd zijn om jou aan te nemen. Als laatste is het belangrijk om te letten op de normale conversatie middelen, zoals rustig praten en oogcontact maken. Dit kan wat moeilijk als je zenuwachtig bent, maar hoort wel meegenomen te worden.

Met deze tips zal het iedereen lukken om een leuke, (nieuwe) baan te vinden. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *