De verschillen tussen een vol vca en vca examen

De afkorting VCA staat voor: Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Wat je gaat leren in een VCA cursus staat allemaal in het teken van veiligheid, gezondheid en milieu. Je leert hoe je veilig kan werken, zodat er minder snel ongelukken gebeuren. Er is een deel ingericht voor je eigen veiligheid, zorgen voor een veilige werkplek, wetgeving en vergunningen, de materialen waar je mee werk en de beschermingsmiddelen. Maar ook werken op hoogte, met gevaarlijke stoffen, en in besloten ruimtes. Dus eigenlijk alles wat je moet weten om ongelukken te voorkomen, en als het toch gebeurt, hoe je moet handelen.

Verschillende opleidingen

Er zijn 3 verschillende opleidingen voor VCA:

• B-VCA, de basisopleiding

• VCA-VOL, voor mensen met een leidinggevende functie op locatie

• VIL-VCU, voor mensen met een leidinggevende functie die niet op locatie zijn

Dit zijn persoonlijke opleidingen die je zelfstandig doet. Voor bedrijven zijn er andere mogelijkheden. De verschillende opleidingen behandelen over het algemeen dezelfde lesstof. Het grote verschil is de functie die je hebt op de werkvloer. Dat is bepalend voor de keuze van de opleiding.

VCA examen

De B-VCA is voor werknemers een zzp’ers. Als werknemer heb je met een VCA diploma meer kans op de arbeidsmarkt, minder kans op ongelukken op je werk en door de regelgeving die je moet leren, kan je een leidinggevende makkelijk wijzen op gevaarlijke omstandigheden. Als zzp’er is het natuurlijk ook erg belangrijk om veilig te kunnen werken. Geen werk is immers geen inkomen.

VOL VCA examen

VOL VCA is de afkorting voor Veiligheid Operationeel Leidinggevende. Als leidinggevende is het natuurlijk erg belangrijk dat je voor je werknemers een veilige werkplek kan creëren. Een ongeluk kan altijd gebeuren, maar door een VCA opleiding te volgen, krijg je meer inzichten om ze te voorkomen. Ook hier geldt dat je op de arbeidsmarkt meer kansen hebt. Maar het heeft ook als voordeel dat je werknemers je serieuzer nemen, als je je in gesprek gaat over onveilig werken.

Het belang van een VCA opleiding is niet alleen werk gerelateerd

Een VCA diploma of certificaat heeft meerdere voordelen dan alleen op werkgebied. Natuurlijk is het fijn als je veilig kan werken, maar bedenk ook eens hoe fijn het is als je weer veilig thuiskomt na een werkdag. Dat er niet vanuit het ziekenhuis of de werkvloer naar het thuisfront gebeld moet worden omdat er een ongeluk met hun geliefde is gebeurd. Je neemt de keuze om een VCA examen of VOL VCA examen af te leggen niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. En niet alleen voor je collega’s, maar dus ook voor je familie en geliefden. Er is namelijk een heel groot verschil tussen werken, én veilig werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *